Tennis är inte den mest komplicerade sporten att lära sig men det är heller inte den lättaste. Dels krävs det en hel del träning och en viss teknik för att kunna spela tennis men det finns också en del regler som du som spelare samt åskådare bör känna till. När du väl har lärt dig reglerna kommer det att bli roligare att spela tennis men det kommer även att bli roligare att titta på tennis i och med att du då på ett lättare sätt kan hänga med i matchen. En del av de spelregler som tennisspelare behöver förhålla sig till känns logiska och andra känns lite mindre logiska, som till exempel poängräkningen.

Poängräkning

I tennis så spelar du ett visst antal set. Vanligast är att killar spelar en match som är bäst av fem set och tjejer spelar en match som är bäst av tre set. Ett set består i sin tur av sex game. Det gäller alltså att vinna sex game för att vinna ett set. Dock måste ett set vinnas med två games marginal. Detta innebär att du inte vinner ditt set om du går från 5–5 till 6–5 utan du kan då endast vinna om du vinner även nästa game och ställningen blir 7-5. Ett set kan alltså i teorin spelas hur länge som helst, alltså till en av spelarna vinner med två game, till exempel 64-62. I vissa tävlingar så används dock ett så kallat tiebreak. Detta innebär att om det står 6–6 spelar ni om vanliga poäng, alltså noll, ett, två och så vidare och då är det först till sju poäng som gäller. Även i ett tiebreak behöver du vinna med två poäng så du vinner alltså inte om det står 7–6 utan måste vinna en till så att det blir 8–6. Ett game räknas 15, 30, 40 och sedan vinns ett game. Om det står 40–40 och nästa boll vinns av dig står det fördel dig och 40 poäng till din motståndare. Vinner du även nästa boll vinner du gamet och om du förlorar står det 40–40 igen. Detta fortgår tills någon vunnit gamet efter att ha fått fördel. Spelarna servar vartannat game och i tiebreak servas första bollen av en spelare och sedan två bollar i taget av spelarna.

Spelplanen

Den yttre vertikala linjen gäller om du spelar dubbel, annars är det den inre vertikala linjen som du måste hålla dig inom. Du börjar med att serva från bakom baslinjen, den bakre horisontella linjen och står då till höger om mittlinjen. Sedan servar du bollen i motsatt riktning, alltså den vänstra rutan närmast nätet. Nästa boll från vänstra sidan om mittlinjen i den högra rutan på motståndarens sida. Varannan boll i de olika rutorna helt enkelt. Du har två försök på dig att serva innan du förlorar bollen.

Att tänka på

Om du nuddar nätet med ditt rack eller med kroppen under en boll som spelas förlorar du automatiskt bollen. Du får heller inte trampa på eller över baslinjen när du servar.